петак, 4. октобар 2013.

Da li kupiti broj manje?

Ne. Tesne stvari lepo izgledaju na ljudima koji izgledaju odlično, a možda ni na njima. A opet, šta je odličan izgled, I to je  relativno. Pre neki dan sam na pijaci čuo jednu gospođu kako objašnjava koleginicama da se u njenom kraju mršave žene teško udaju. A po novinama, mršave žene su glavna fora. Jedna moja drugarica se sekira da joj dečko slučajno ne smrša jer obožava njegov stomak. A na reklamama za donji veš svuda Dejvid Bekam. Tako da je to stvarno stvar ukusa, afiniteta, i verovatno nekih samo univerzumu znanih odgovora na pitanje zašto nam se sviđa baš to što nam se sviđa.
Tesna garderoba u funkciji motivacije za mršavljenje? Ja to ne razumem.  Kupovati broj manje pa se pakovati u to? To još manje razumem. Tesna garderoba kad hoćete da smršate, mislim da je korisna ovako. Ako ste nekad imali manje kilograma nego sada, sigurno imate u ormanu i garderobu iz tog perioda. Onda se svaki dan, ili jednom nedeljno, ali da bude redovno, spakujete u tu majicu ili probate da se uvučete u te neke pantalone ili da zakopčate suknju, malo šetate ispred ogledala tako, i to je to. To je odlično za motivaciju. Dobro je i gledanje fotografija iz perioda kad mislite da ste super izgledali, ali ovo sa garderobom je, čini mi se, efikasnije. Tesna garderoba nervira čoveka, ograničava mu slobodu pokreta, utiskuje se u salo, seče kukove, skraćuje dah, davi oko grla, i uopšte, nedvosmisleno ukazuje na pogrešan put. I to je okej, ali tako da se oblači čovek i živi  ceo dan, to mi je besmisleno.
Ja izbegavam da kupujem garderobu kad sam u procesu mršavljenja. Ja izbegavam da kupujem garderobu generalno, ali pogotovo u tom procesu. Osim čarapa, čarape volim da kupujem, u bilo kom procesu. Naročito šarene čarape, i da ih rasparujem i nosim različite na levoj i na desnoj nozi. To sad možda nije tema, ali sam vam evo i to rekao. A što se kupovine svih ostalih delova garderobe tiče, ako ste u procesu mršavljenja, strpite se malo, ako ste ozbiljni s tim mršavljenjem, strpite se još koji kilogram, ili kojih deset kilograma, pa onda kupujte.
Osim toga, moram da vam kažem, najvažnije  je kako se osećate, a ne kako izgledate. Ako volite sebe zbog izgleda, onda treba da radite na nekim drugim problemima. A ako vas drugi ljudi vole samo zbog izgleda, onda treba da se bavite nekim drugim ljudima. Ja, na primer, izgledam dramatično drugačije nego pre desetak godina, i ne bih se rado menjao sa sobom pre desetak godina.