уторак, 17. септембар 2013.

VAGA – da li joj verovati?

Vaga je ozbiljan neprijatelj za sve one koji  se trude da smršaju, ako se ja pitam.  To je posebno izraženo u početku procesa mršavljenja.  Tu čovek može lako da se upeca na te cifre. Organizam ima svoje sisteme funcionisanja koji se često ne poklapaju sa našim željama i predstavama, a vaga može da vam pruži mnogo lažnih predstave o tome kakao napredujete, da ne kažem nazadujete, u kilogramima.
U početku vam daje iskrivljenu sliku, u smislu da ste carevi, da neviđeno brzo gubite kilograme, a onda se ispostavi da su ti prvi kilogrami nešto što možete da vratite za 3 dana opuštenog ponašanja. Vaših prvih mesec dana uspeha na vagi bez problema može da se poništi za četiri dana dobrih večera pred spavanje. Nakon toga, kada ste već dublje u priči mršavljenja, kad ste na primer tri meseca u priči, disciplinovani, vežbate, ne jedete ništa što vam se sviđa, a vaga već neko vreme ne pokazuje nove rezultate, to može da deprimira normalnog čoveka. Jer vaga vam govori da vaš trud nema rezultata, a ne pokazuje vam da ste za tri meseca postigli mnogo i da je to mnogo stabilno, ali da mora malo da se zadrži na toj kilaži, da se telo navikne, i da se uveri da se niste namerili da ga uništite, nego samo da ga smanjite, odnosno njegovu masu.
Ja se vrlo retko merim. Više se uzdam u to kako se osećam i u ono što vidim u ogledalu. E, kad sam kod ogledala, imam jedan savet u vezi sa dijetama. Koju god da ste izabrali, kakva god da je samo da se vama sviđa, imaćete problema da je se pridržavate. E sad, to može vama da izgleda smešno, ali ja vam kažem, ako svaki put kad možete, skinete majicu ili već šta imate preko torzoa, i stavite ogledalo preko puta, i onda sednete da jedete dok se gledate, bićete iznenađeni koliko u stvari niste gladni. Nećete pojesti ni tu mizeriju koju vam je neko prepisao. To je bila digresija, a vaga je i dalje neprijatelj. Mislim da čovek koji mršavi, treba da se meri jednom mesečno, najviše. Treba da se meri ujutru, pre doručka, posle WC-a, u gaćama ili go. I da te brojeve ne uzima zdravo za gotovo. To su samo brojevi, a meri se živ organizam, koji stari, koji se menja i pitanje je u kojoj ste ga fazi uhvatili. I pored svega toga, ako se merite jednom mesečno, na način na koji sam vam rekao, uhvatićete neke zakonitosti u koje možete pomalo i da verujete. Uhvatićete neki trend u kome ima bar malo istine.

Ipak, mislim da su glavni parametri to kako se osećate i kako izgledate u ogledalu. Nije loš parametar ni garderoba u koju ulazite, ni koliko sklekova ili već nečega što radite možete da uradite. A naročito je dobar pokazatelj koliko možete da pretrčite i za koje vreme, a da vas ništa ne boli sutra. Ja bih se, na vašem mestu, i na svom, toga pridržavao, a vagu bih ostavio onima koji vole brojeve.



Нема коментара:

Постави коментар